Az általunk ismert vaníliarúd egy trópusi kúszó orchideafaj termése, melynek őshazája Mexikó. Termesztése mára már túllépte a Közép-Amerikai vidéket és kiváló minőségű vaníliát termesztenek Madagaszkáron, Réunion szigetén, Indiában, a Comore-szigeteken és Ugandán. Az aztékok már több mint ezer évvel ezelőtt ismerték, és kedvenc csokoládéitaluk ízesítésére használták. Európában a spanyol hódítók közvetítése révén terjedt el. A virágok megporzását a természetben kolibrik végzik, az ültetvényeken termesztett vaníliánál ezt fáradságos munkával mesterségesen porozzák. A megtermékenyített virágokból 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú, lecsüngő toktermések, amelyeket féléretten gyűjtenek be, majd fermentálják. Erjedés közben a termések sárgászöld színe barnásfeketévé változik, s kialakul a vanília jellegzetes íz- és illatanyaga is. A vanília enyhén édeskés, fűszeresen intenzív illatú és ízű, az egyik legdrágább fűszer.